Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Context

Predicția eclipselor a fost dintotdeauna importantă pentru om. Babilonienii au dezvoltat sisteme complexe încă de acum 2500-3000 de ani. Cu toate acestea, actualmente, deși putem prezice când a avut loc o eclipsă în trecut, nu putem arăta cu siguranță unde a fost vizibilă. Colegul nostru Marc Frîncu încearcă să folosească tehnici de inteligență artificială pentru a ajuta în această problemă, dar numărul enorm de imagini ce trebuie analizate este prea mare pentru un singur om. Ar trebui să lucreze 34 de zile în continuu (24 de ore din 24) petrecând 4 minute în fața fiecărei imagini pentru a colecta toate datele. De aceea are nevoie de implicarea ta ca pasionat de știință.

Problemă

Între anul 2000 î.e.n. și 3000 e.n. au loc 12.064 de eclipse de Lună. Deși site-ul NASA (vezi mai jos) le identifică, nu precizează și locul de unde acestea au fost sau vor fi vizibile. Pentru aceasta trebuie să parcurgem manual fiecare din cele 12.064 de eclipse și să identificăm zonele de vizibilitate.

Cum pot contribui?

Trimite un email la This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. pentru a te înscrie și așteaptă să te contactăm. De regulă răspundem în 48 de ore. Fiecare participant va avea alocat un anumit interval de timp pe care va lucra. De regulă setul de date nu va conține mai mult de 1000 de eclipse pe care le poți analiza de acasă în ritmul tău propriu.

Vizionează apoi tutorialul: https://youtu.be/mHRZ5LZlFsI pentru a afla ce trebuie să faci.

Vei folosi catalogul NASA cu eclipsele de Lună între 2000 î.e.n. - 3000 e.n.: https://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEcat5/LEcatalog.html

Formularul unde trebuie încărcate datele: https://tinyurl.com/2h4uvtmn (nu începe analiza înainte ca noi să confirmăm participarea ta și să îți alocăm un interval de timp de analizat)

Până când va trebui să analizez imaginile?

Deși nu avem un termen prestabilit am dori să introduci datele până în luna iulie 2021.

Ce primesc în schimbul ajutorului meu?

Numele tău va fi afișat în lista de mulțumiri a proiectului. În plus vei primi o diplomă de participare în acest proiect de tip citizen-science.