User Rating: 5 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Active
 

Societatea Română pentru Astronomie Culturală (SRPAC) a organizat vineri 27 septembrie 2019 o serie de activităţi cu publicul la Cluj-Napoca, Timişoara şi Arad pentru a marca Noaptea Cercetatorilor, un eveniment care promovează ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg.  Activităţile au constat în sesiuni de observaţii gratuite prin telescop, precum şi ateliere de construcţie a unor cadrane solare din hârtie. Participanţii au putut să urmărească Soarele în condiţii de siguranţă, iar după înserat planetele Jupiter, Saturn şi câteva stele duble.  

Telescoapele membrilor şi partenerilor SRPAC au fost instalate la Cluj-Napoca pe pietonala Bulevardul Eroilor; la Timişoara în complexul NOKIA şi la Observatorul Astronomic, iar la Arad în cadrul Atrium Mall.

La Timişoara a avut loc prezentarea unei simulări 3D pentru un sit ahreoastronomic şi a fost montat împreună cu copiii un telescop de 350mm, iar la Cluj-Napoca am împărţit hărţi lunare gratuite pentru a marca semicentenarul aselenizării.

De asemenea, sâmbătă 28 septembrie 2019, asociaţia noastră a fost implicată în evenimentul Nocturna Bibliotecilor, fiind prezenţi cu două telescoape la Biblioteca Judeţeană Octavian Goga din Cluj-Napoca. Din păcate, aici condiţiile meteo nu au fost prielnice, astfel încât am recurs la observarea prin instrumente a unui glob selenar artificial iluminat, amplasat de noi la o distanţă de circa 50 de metri.

Printre partenerii la aceste evenimente s-au numărat Astroclubul Galaxis Arad, Astro Vest Timişoara, Astronomy Hub Cluj şi Solaris Rockets. 

La evenimente au participat circa 600 de persoane. Mai multe imagini găsiţi în secţiunea Fotografii.